Miodunka
Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę i cukier. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do miski. Na koniec dodaj miód i żółtka. Zagniataj, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Każdą z części ciasta rozwałkuj na prostokąty wielkości blachy. Piecz ok. 15 minut w 180 stpniach. PO upieczeniu odstaw do wystygnięcia MASA: Mleko z cukrami zagotuj w rondelku, stopniowo dosypując kaszę.
Gotuj na wolnym ogniu i cały czas energicznie mieszaj, tak aby masa się nie przypaliła i nie było grudek. Gotuj do momentu, aż kasza zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa jest już chłodna, przełóż ją do malaksera, dodaj masło i ucieraj. WYKOŃCZENIE: Spód ciasta posmaruj dżemem porzeczkowymi, wyłóż na to połowę masy i równomiernie rozsmaruj. Następnie przykryj to drugim plackiem. Jego także posmaruj dżemem i wyłóż pozostałą masą, rozsmaruj równomiernie. Ciasto wstaw do lodówki, aby się schłodziło. Podawaj posypane uprażonymi orzechami włoskimi.